Elämäntapamatkailijoita ja vapauden filosofiaa

Kesän kynnyksellä suunnitellaan lomareissuja ja irtiottoja arjesta. Jos ei pääse itse matkustamaan, voi kirjoja lukemalla reissata vaikka ympäri maailmaa. Erityisesti elämäntapamatkailijoiden tarinoissa pääsee tutustumaan muihin kulttuureihin turistikohteiden ulkopuolella.

Päivi ja Santeri Kannisto ottivat kesälomareissua ratkaisevasti suuremman askeleen. He myivät koko omaisuutensa ja lähtivät päättymättömälle matkalle kiertämään maailmaa. Heidän matkansa on jatkunut nyt jo kaksitoista vuotta. Reissaamisen lomassa he ovat kirjoittaneet aiheesta muun muassa nämä kaksi kirjaa:

Päivi Kannisto: Elämäni nomadina – Irtolaisia, seikkailijoita ja elämäntapamatkailijoita

Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito

Matkakirjat

Kirjoissaan Kannistot pohtivat vapauden filosofiaa, kertovat matkastaan ja haastattelevat muita nomadeja eli maailmankiertäjiä. Kirjoissa lainataan suurten ajattelijoiden pohdintoja ja herätellään myös laajempia kysymyksiä vapaudesta kuin vain yksittäisten ihmisten hyppäämistä oravanpyörästä. Itse jäin silti ensimmäistä kirjaa lukiessani kaipaamaan vielä enemmän Kannistojen omia kokemuksia ja tarinoita paikoista, joissa he ovat matkustaneet. Elämäni nomadina on sen vuoksi hieman harhaanjohtava nimi ensimmäiselle kirjalle. Vapaana elämisen taito sen sijaan on osuva nimi toiselle kirjalle. Siinä annetaan vinkkejä vapaampaan elämään myös paikallaan pysyville, joten se on kiinnostavaa luettavaa vaikka ei aikoisikaan lähteä maailmankiertäjäksi. Jos on aikaa lukea vain toinen näistä kirjoista, suosittelen Vapaana elämisen taitoa.

Kannistojen määritelmä vapaudesta eroaa merkittävästi keskivertosuomalaisen vapauskäsityksestä. Kannistoille vapautta on olla maaton ja kansallisaatteeton. Heille vakituinen asuinpaikka merkitsee kahletta, velasta ja verojen maksusta puhumattakaan. Vakuutukset, sosiaaliturva, aikataulut ja rutiinit, jotka suurimmalle osalle ihmisistä tuovat turvaa, ovat Kannistoille vankeutta. Aika on heille tärkeämpää kuin materia.

Päivi Kanniston teksti on kärkevää, mutta ajatteluun innostavaa. Minut se sai muun muassa pohtimaan mitä tapahtuisi, jos kaikki eläisivät kuten Kannistot. Jos kaikki matkailisivat maailmalla eivätkä maksaisi veroja, yhteiskunnat eivät toimisi. Paikallaan oloon tyytyviä ja kuuliaisia veronmaksajia tarvitaan pyörittämään yhteiskuntaa. Ilman toimivia yhteiskuntia ja infrastruktuureja Kannistojenkin olisi mahdotonta elää vapaina ja liikkua vapaasti. He poimivat ”rusinat pullasta” kun eivät maksa veroja mihinkään maahan. Sen vuoksi uskon heidän saavan ihailun lisäksi myös arvostelua osakseen.

Päivi Kannisto ei kumartele ketään, vaan kirjoittaa suorasti ja vahvaa persoonaansa esiintuoden. En ihmettele jos tyytyväisellä veronmaksajalla menee kahvit väärään kurkkuun joistakin Kanniston mielipiteistä. Kaikkea on silti hyvä välillä kyseenalaistaa, joten suosittelen Kannistojen kirjoja erilaisena matkakirjakokemuksena, joka saa katsomaan asuntolainaa, autoja ja titteleitä eri silmällä… Ja kuka ties kirjojen innoittamana tulee varattua kesälomalle perinteisen pakettimatkan sijaan omatoimireissu rinkka selässä.

Lainaus kirjasta Vapaana elämisen taito:

Me teimme ratkaisumme vuonna 2004. Lunastimme vapautemme irrottautumalla suomalaisesta hyvinvointivaltiosta. Syrjäydyimme: jätimme työn, omistusasumisen, terveydenhuollon ja sosiaaliturvan. Lähdimme tien päälle, elämän armoille, emmekä tiedä tämän mielekkäämpää tapaa olla olemassa. Emme elä missään maassa tai yhteiskunnassa, joka ohjaisi elämäämme. Ammennamme arvomme eri kulttuureista, ja etiikkamme rakentuu yksilöllisyyden ja yhteisen maapallomme kunnioitukselle.

 

Tekijä: Academic Library

Lappeenrannan tiedekirjasto on kaikille avoin monialainen erikoiskirjasto. Se on alueen ainoa tieteellinen kirjasto ja yksi Suomen EU-tallekirjastoista. Lappeenranta Academic library is the only scientific library in the region and one of the European Documentation Centres in Finland. It is open to the public.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s