KIRJASTON KULISSEISSA OSA 4: Kaukopalvelu etsii ja löytää

Artikkelia ei löydy tietokannasta, eikä uusinta kirjaa hyllystä – mikä avuksi? Vastaus: kirjaston kaukopalvelu.

kirjat2

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Lappeenrannan tiedekirjasto tilaa asiakkailleen sellaisia julkaisuja tai niiden jäljenteitä, joita kirjaston omista kokoelmista ei löydy. Vastavuoroisesti kaukopalvelu lähettää tiedekirjastolta pyydettyä aineistoa muille kirjastoille lainaan.

Palvelut paranevat ja kaukopalvelutilaukset vähenevät

Ritva aloitti työn kaukopalvelun parissa vuonna 1995, joten kokemusta aiheeseen löytyy 20 vuoden edestä. Vuonna 1995 kaukopalvelutilausten määrä oli huimat 5000 tilausta vuodessa, mutta viime vuosina määrät ovat pysyneet noin 1500 tilauksen vuositasolla. Kaukopalvelutilausten määrän tippumista selittää sähköisten aineistojen jatkuvasti parempi saatavuus.

kaukopalvelu_posti

Aineisto liikkuu kirjastojen välillä

Lappeenrannan tiedekirjaston kaukopalvelun kautta tilataan eniten yksittäisiä tieteellisiä artikkeleita, jotka ovat tyypillisesti joko hyvin vanhoja tai melko tuoreita. Tietokantojen kautta pääsee hyvin käsiksi viime vuosina ilmestyneisiin aineistoihin. Uusien artikkelien tarve selittyy sillä, että ne eivät ole vielä ehtineet saataville tietokantoihin ja hyvin vanhojen artikkeleiden kohdalla kyse on siitä, etteivät tietokantojen arkistot ole vielä toistaiseksi riittävän kattavia pitkälle menneisyyteen.  ”Välillä tulee myös erikoisempia aineistopyyntöjä: on tilattu esimerkiksi nuotteja tai karttoja Kansallisarkistosta”, muistelee Ritva.

Käytännössä aineisto liikkuu kirjastojen välillä postin avulla. Ritva kuvailee prosessia: ”Kun meidän kirjastosta pyydetään kirjaa lainaksi, niin se merkitään lainatuksi ja laitetaan postilla menemään toiseen kirjastoon. Jos puolestaan pyydetään tilaamaan jokin kirja, tarkistetaan ensin kirjan saatavuus Melindasta (suomalaisten kirjastojen yhteistietokanta), sitten pohjoismaisista kirjastoista ja sitten hakua laajennetaan aina kauemmaksi. Esimerkiksi World Cat -palvelusta voi tarkistaa aineistojen saatavuutta laajalti, melkein koko maailman kattaen.”

Joskus aineistoa on ollut äärimmäisen vaikea saada. ”Muutaman kerran on käynyt niin, että väitöskirjaa tai artikkelia on joutunut tavoittelemaan suoraan tekijältä itseltään, mutta aina tällaisissa tapauksissa aineisto on kyllä saatu käyttöön” muistelee Ritva.

kaukolaina_gradu

Asiakkaat ja opastus

Kaukopalvelun ahkerimpia käyttäjiä ovat LUT:n tutkijat ja Saimian henkilökunta. Kaukopalvelun maksullisuus vähentää opiskelijoiden intoa käyttää palvelua, mutta usein opinnäytetyövaiheessa palveluun turvaudutaan.

Asiakkaita askarruttavat eniten hinnat ja aineistojen eräpäivät, joten niistä tulee usein kysymyksiä. Eräs kummallisuus on myös opinnäytetyöt, jotka ovat määritelty lukusalikappaleiksi ja siten ne on luettava kirjastossa. Esimerkiksi Turun yliopiston graduja saa kaukolainattua, mutta työt ovat lukusalikappaleita, joten ne täytyy lukea kirjaston tiloissa. Aineisto säilytetään kirjaston Origo-palvelupisteessä ja asiakas voi käydä lukemassa työn kirjastosalissa laina-ajan puitteissa. Aineistoa ei saa kuitenkaan viedä pois kirjaston tiloista.

Tyypillisiä kaukopalvelun kohtaamia haasteita ovat asiakkaan kaipaamat aineistot, joita ei yksinkertaisesti ole saatavissa tai ulkomaisista kirjastoista saadaan vastaus, ettei aineistoa lainata. Tänä sähköisenä aikana asiakkaista tuntuu myös oudolta, että osa tilatuista artikkeleista toimitetaan asiakkaalle paperitulosteina. Syynä paperinpyöritykseen ovat lisenssit, jotka rajaavat sähköisen aineiston käyttöä. Esimerkiksi Ruotisista tilatut artikkelit tulevat paperikopioina postin välityksellä.

Kaukopalvelun saama palaute on pääsääntöisesti positiivista, sillä palvelu auttaa tutkijan pois tiedonhaun pinteestä ja kiitoksia saadaan usein. Tämän allekirjoittaa myös väitöskirjaa työstävä Marja: ”Kaukopalvelu on kullanarvoinen väitöskirjan tekijälle.”

Lisätietoja:

http://www.lut.fi/kirjasto/kaukopalvelu

Hinnasto

Tekijä: Academic Library

Lappeenrannan tiedekirjasto on kaikille avoin monialainen erikoiskirjasto. Se on alueen ainoa tieteellinen kirjasto ja yksi Suomen EU-tallekirjastoista. Lappeenranta Academic library is the only scientific library in the region and one of the European Documentation Centres in Finland. It is open to the public.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s