Kaapparina vai kaapattavana?

dav

Digitaalisuus tulee vauhdilla ja paikalleen jämähtäminen olisi nyt suurin virhe. Tämän opimme Digikaappaus-tapahtumassa, joka järjestettiin 8.–9.2.2017 Rauhassa. Tilaisuuden järjestivät Markkinointiosuuskunnat Lux ja Askel Saimaan ammattikorkeakoulusta.

Digitaalisuuden murros on globaali, eikä lintukotoja ole edes meillä Suomessa. Paine kohdistuu paikallisiin yrityksiin, sillä globaalien digitaalisten palveluiden yleistyessä saattavat ulkomaiset toimijat vallata paikalliset markkinat. Tilaisuudessa mainittiin useampaan otteeseen esimerkkeinä taksibisnes Uber ja majoitusalan Airbnb, jotka valtaavat alaa hyödyntäen digitaalisia alustoja.

Tapahtumassa oli mukana myös toiminnallinen osuus, jossa VR Matkustajaliikenteelle sekä Hub Logistics Oy:lle toteutettiin omat hackathoninsa. Hackeihin osallistui kymmeniä opiskelijoita Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja Saimaan ammattikorkeakoulusta.

Luennoilta napattua: häiriköitä ja bisnesmurrosta

Anssi Vanjoki (LUT) aloitti tilaisuuden energisesti kuvaamalla tulevaisuuden visioita. Vanjoen mukaan robotit tulevat, rutiininomaiset asiat automatisoidaan ja ihmisten vastuulle jää ainutkertaisten asioiden tuottaminen. Heti aluksi heitettiinkin yleisölle haaste: pitää päättää oletteko kaappareita vai kaapattuja.

Digikaapparin kuvaukseen tarttui Erno Salmela (LUT) kuvaten kaapparia digihäirikön kautta. Häirikkö on rohkea toisinajattelija ja tekijä, markkinoiden kaappaaja. Salmelan mukaan ei kannata jäädä paikoilleen vaan kääntää katse globaaliin maailmaan. Oman toimialan tarkastelun sijaan tulisi katse siirtää toimialojen väliseen yhteistyöhön.

Toisena ohjelmapäivänä useat puhujat painottivat sitä, kuinka maailma muuttuu ja moni ala joutuu miettimään toimintansa kokonaan uusiksi. Pekka Sivosen (Tekes) esitys tarjosi näyttäviä kurkistuksia tulevaisuuteen ja näkemyksiä esimerkiksi alustatalouteen.

dav
Kirsimarja Blomqvistin (LUT) mukaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana 30-50 prosenttia työtehtävistä katoaa Euroopasta ja Amerikasta, koska teknologia korvaa rutiinitehtävät.

Ajatuksia kirjastomaailmaan

Meille kirjastolaisille tilaisuus antoi uusia ajatuksia, tulevaisuuden visioita sekä myös käytännönläheisiä ideoita toiminnan kehittämiseen. Anders Stenbäck (If) kuvasi puheenvuorossaan asiakaspalvelun digitalisointia ja esityksessä oli monia yhteyksiä myös meidän arkeemme ja asiakaspalveluumme.

Johanna Pystynen (Vincit Oy) kertoi puolestaan johtamisesta ja organisaation rakenteellisesta muutoksesta. Esitys oli ajatuksia herättävä ja mieleen jäi lause, että ”yrityksille on tärkeämpää pysyä muutoskykyisenä kuin yrittää ennustaa tulevaisuutta”. Monen jo kuullun tulevaisuusvision jälkeen tämä kuulosti järkeenkäyvältä. Kirjasto ei välttämättä ole muutoshakuisin tai toimissaan trendien kärjessä, mutta uudistuskykyä ja -halua meiltä kyllä löytyy.

dav
Einsteinin lausahdus toistui parissa eri esityksessä. Tämä kaappaus on Johanna Pystysen materiaalista.

Tekijä: Academic Library

Lappeenrannan tiedekirjasto on kaikille avoin monialainen erikoiskirjasto. Se on alueen ainoa tieteellinen kirjasto ja yksi Suomen EU-tallekirjastoista. Lappeenranta Academic library is the only scientific library in the region and one of the European Documentation Centres in Finland. It is open to the public.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s